Sunday 19 July 2015

Vakoilumuseo (Spy Museum) Tampere

Mikä: Vakoilumuseo - Maailman ensimmäinen vakoilun erikoismuseo, perustettu v. 1998

Missä: Satakunnankatu 18, FI-33210 Tampere

007 Travelers vieraili: Heinäkuu 2015

Avoinna:

Talvikaudella (syys-toukokuu) arkisin (ma-la)
12-18, sunnuntaisin 11-17.

Kesäkaudella (kesä-elokuu) arkisin (ma-la)
10-18, sunnuntaisin 11-17.



Pääsyliput:

Aikuiset (18-99v.) 8 €
Opiskelijat ja lapset (6-17v.) 6 €
Agenttitesti + 5 €
Opastukset arkisin 50 € ja viikonloppuisin 80 €
Alle 6-vuotiaat lapset perheen mukana maksutta.

007 Travelers vieraili Finlaysonin alueella Tampereella sijaitsevassa Vakoilumuseossa ja tapasi vastaanotossa heti Tommi Eskolan ja hetkeä myöhemmin museon perustajan Teppo Turjan, joka oli saapunut paikalle 007 Travelersia varten. Turja kertoi, että hän on perustanut Vakoilumuseon vuonna 1998, joten museosta tuleekin "täysi-ikäinen" vappuna 2016! Erikoisten ja ainutlaatuisten menetelmien esittely ja esineiden säilyttäminen tuleville sukupolville on museon perusfunktioita. 



Vakoilumuseon perustaja Teppo Turja


























AGENTIT

Meidät vietiin yksityiskierrokselle, ja Teppo Turja kertoi mielenkiintoisia asioita museosta ja siellä olevista vakoilulaitteista. Saimme kuulla myös agenteista, jotka ovat tosielämän james bondeja ja hahmoja vastavakoilun puolelta.


 

Vakoilumuseossa tapaat kymmenittäin huippuagentteja ja tutustut heidän hämmästyttäviin tarinoihinsa. Kun yhden kohdalla motiivi vakoiluun on ollut raha, toinen on erehtynyt rakastumaan väärään henkilöön. Jonkun agentiksi on ajanut aate, toisen on saanut liikkeelle kosto ja katkeruus.

Saavuimme salakuuntelu-alueelle, jossa huomasimme heti Sidney Reillyn kuvan, ja Turja sanoikin Reillyn olevan James Bondin esikuva.



Sidney Reilly
Kuva: Wikipedia


Myös Wikipedian mukaan "Reilly on yksi niistä, joita on väitetty James Bondin esikuvaksi. James Bond -kirjojen tekijä Ian Fleming oli Bruce Lockhartin monivuotinen ystävä. Kertoman mukaan Fleming sai Lockhartilta kuulla Reillyn persoonasta ja toiminnasta. Näiden tarinoiden sekä Reillystä hänen kuolemansa jälkeen julkaistujen lehtijuttujen sanotaan antaneen hänelle vaikutteita James Bondin hahmon kehittämiseen. James Bondin ja Sidney Reillyn yhteisiä piirteitä olivatkin usean vieraan kielen hallinta, kiinnostus Kauko-idän kulttuuriin, monet rakkausseikkailut ja mieltymys makeaan elämään ja uhkapeleihin."








Stig Bergling
Kuva: Expressen


Oleg Gordievsky
Kuva: Home.earthlink.net












Vastavakoiluhenkilöitä Bondille tosielämässä edustavat varmastikin Stig Bergling, Oleg Gordievsky sekä Arne Treholt, unohtamatta Richard Sorgea, joka oli kolmoisagentti, toimittaja sekä filosofian tohtori. "Sorge oli kova tekijä, mutta hänen heikkoutensa kauniisiin naisiin paljasti hänet lopulta", kertoi Turja.





Arne Treholt
Kuva: Snipview.com


Richard Sorge
Kuva: Eternaltown.com











Mata Hari
Kuva: Wikipedia



Kuuntelimme kiinnostuneina myös naisten osuudesta agenttien maailmassa ja näimme mm. myrkkyä sisältäneen, Saksasta kulkeutuneen kultaisen sormuksen 1910-luvulta. Sormukseen on kaiverrettu "MZ". Olisiko MZ kenties Margaretha Geertruida Zelle, eli Mata Hari? Mata Hari tarkoittaa indonesiaksi Aurinkoa.





Myrkkyä sisältänyt kultasormus


Margaretha Geertruida Zelle esiintyi itämaisena tanssijattarena Mata Harina 1900-luvun alussa. Hän vietti luksuselämää korkea-arvoisten miesten kanssa ja välitti salaista sotilastietoa rahasta Ensimmäisen maailmansodan aikana. Varieteetanssijatar ja kaksoisagentti Mata Hari teloitettiin ampumalla 41-vuotiaana 15.10.1917 tuomittuna vakoilusta Saksalle.

007 Travelers pilke silmäkulmassaan muistaakin, että James Bond-parodiassa "Casino Royale" (1967) kerrotaan, että James Bondilla on Mata Harin kanssa tytär nimeltään Mata Bond, jota elokuvassa esitti Joanna Pettet.


MUITA AGENTTEJA




SOE (Special Operations Executive) - agentti
SOE oli Iso-Britanniassa koulutettu vakoiluun ja sabotointiin keskittynyt salainen organisaatio, jonka agentteja pudotettiin laskuvarjoilla ympäri Eurooppaa.
SOE-agentin laskuvarjohyppyhaalarin alla on valmiiksi siviilivaatteet.
Ehkäpä SOE-agenttikin lähti hyppynsä jälkeen suoraan cocktail-kutsuille Bondin tapaan.






Näkymätön agentti
Neuvostoliiton vakoilu- ja sabotaasi-iskuja tehneellä taistelusukeltajalla on yllään sukelluslaite, jonka suljettu järjestelmä ei päästä pinnalle sukeltajan paljastavia kuplia.
 
VAKOILU

"Vakoilu on merkittävä ilmiö, ja se on vaikuttanut maailman historiaan", kertoo Turja. Vakoilu vaikuttaa kaikilla yhteiskuntaelämän alueilla myös nykyaikana. Tämän hetken tärkein vakoilumuoto on tietoverkkovakoilu. Vakoilumuseossa voitkin testata tietokoneilla, miten homma toimii: Yleisön käytettävissä on laitteisto, jonka avulla voi todeta, miten helposti serveriliikennettä nuuhkiva hakkeri kykenee kaappaamaan salaisuudet. (Simulaattoria ei ole kytketty internetiin, joten sen käyttö museossa on laillista.)

Useimpien vakoilulaitteiden ja muiden museossa esillä olevien tavaroiden alkuperää Teppo Turja ei voinut paljastaa koska monet niistä on luovutettu museolle sillä ehdolla, ettei esineen lähdettä paljasteta. Saimme kuitenkin kuulla, että Vakoilumuseoon salakirjoituslaitteita on tullut Suomen puolustusvoimilta.


ETSINTÄKUULUTUS:

Turja kertoo, että edelleen on esineitä, joita hän haluaisi saada Vakoilumuseon kokoelmiin sodanaikaisen Enigman lisäksi: Vakoilumuseon sivulla haku päällä on muun muassa seuraavista:



  • Lehmann  Ben Akiba kamera
  • KGB:n 1mm:n mikropistekamera
  • Sever desanttiradio. Näitä saatiin Suomeen pudotetuilta neuvostoliittolaisilta desanteilta sotasaaliiksi kuutisenkymmentä kappaletta, mutta laitteiden olemassaolosta ei ole tietoa kuin tusinan osalta.




  • SALAKUUNTELULAITTEITA



    Vasemmalla: Keykatcher vakoilee tietokonetta
    Oikealla: Presidentin turvahälytin



    Presidentin turvahälytin


    Aseita salakuuntelua vastaan:
    Salakuunteluradiolähettimen paljastin ja infrapunaradio




    Kylmän sodan salakuuntelulaitteita
     

    Apuvälineitä salakuunteluun, tutkanpaljastin ym.



    SALAKIRJOITUSLAITTEITA

    Salaisia viestejä on kuljetettu myös päänahassa. Viestit piilotettiin kasvattamalla hiukset, ja viestit paljastettiin ajamalla hiukset pois.


    


    "Matolaatikko"
    Salakirjoitusviivain, jota käytettiin Suomessa 1930-luvulta aina 1980-luvulle asti. Vanerirakenteinen laatikko sisälsi lapamadon kaltaisia, konekirjoitusrivin levyisiä paperisuikaleita, josta nimi "Matolaatikko". Uudemmat versiot olivat metallisia.



    Sanomalaitteita
    


    Takana: Vakoojan postilaatikko, jonne voi sijoittaa informaatiota muodossa tai toisessa.
    Edessä: Kolikkokätkö ym. agenttisälää


    KAMEROITA

    Minox - maailman legendaarisin vakoilukamera, jonka ensimmäistä Riga-mallia alettiin valmistaa Latviassa vuonna 1938. Minox saavutti nopeasti suuren suosin vakoiluorganisaatioiden käytössä. Minoxin suosio perustui korkealuokkaiseen optiikkaan, helppokäyttöisyyteen ja hiljaiseen toimintaan.



    James Bond (George Lazenby) käyttää Minox-kameraa elokuvassa
    "Hänen Majesteettinsa salaisessa palveluksessa" (1969)

    Photo © EON, United Artists, Danjaq LLC





    KBG-kamera (Photo sniper)
    Kolmekiloinen photo sniper on aseen näköinen konepistoolista lainatun olkatukin takia. "Varmasti James Bondiakin on tähtäilty tällaisella", heittää Turja.

    John Player Special (Minolta-16)
    Tässä 80-luvulla käyttöön otetussa savukerasialta näyttävässä rasiassa on Minolta-16 -kameran lisäksi huijausta tehostamassa muutama oikea savuke.



    ASEITA


    


    PPSH-41 konepistooli
    Venäläinen PPSH-41 konepistooli valmistettiin hyödyntämällä Vilho Pentikäisen Neuvostoliittoon toimittamia Suomi-konepistoolin piirustuksia. Pentikäinen on Suomen historian merkittävimpiä vakoojia, joka paljasti Neuvostoliitolle Suomen ja Viron salaisen yhteistyösopimuksen, jolla pyrittiin estämään Neuvostoliiton laivaston liikkuminen Suomenlahdelta Itämerelle.

    
    


    Kämmenpistooli
    Alunperin Ranskassa 1800-luvun loppupuolella kehitetty kämmenpistooli on seitsemän patruunan rullalla varustettu. Kun kämmenpistoolia valmistettiin Yhdysvalloissa, se sai nimekseen Chicago Protector.


    Kynäksi naamioitu pistooli
    Kynäksi naamioitu myrkkyammuksia ampuva pistooli Neuvostoliitosta 1980-luvulta.
    
    


    Mika / 007 Travelers


    AGENTTITESTI

    007 Travelers suoritti 8-osaisen Vakoilumuseon Agenttitestin. Tommi Eskola saapui huoneeseen metallinpaljastimen kanssa, ja jännittävä testi saatiin käyntiin. Laser-aseella ammuttiin ja salasanomaa selvitettiin. Onko sinulle muuten morseaakkoset tuttuja? Voit kokeilla testiä itse viiden euron hintaan. 007 Travelers läpäisi testin 33 pisteellä ja sai Diplomin! Vakoilumuseo suosittelee meitä täysin valtuuksin Israelin tiedustelupalvelu Mossadin palvelukseen. Mihin sinun kykysi riittävät? Käy testaamassa.

    Testiin kannattaa varata aikaa 30-45 minuuttia.






    MUSEOKAUPPA

    Toki tahdot varmasti ostaa museon kaupasta itsellesi kynän näkymättömällä musteella, tai muuta agenttimaista! 007 Travelers osti tietenkin!












    HUOM!

    Eräs museon kasvatuksellinen tavoite on saada lapset ja nuoret kiinnostumaan museoista yleisestikin.

    Vakoilumuseon kävijöistä puolet on ulkomaalaisia turisteja, ja toinen puoli Suomesta. Mieleenpainuvin ryhmä Teppo Turjan mukaan on ollut Tampereella vieraillut Whitesnake -yhtye, joka saapui yllättäen vierailulle! Museossa on vieraillut myös henkilöitä, joiden väitetään esiintyvän salaisella ns. Tiitisen listalla Stasi-yhteyksistä epäiltyinä. Vakoilumuseossa käy parhaimmillaan vuosittain yli 20 000 vierailijaa. Käy sinäkin!



    Tällä hetkellä Teppo Turja on ollut vuoden verran eläkkeellä, ja nyt toimintaa johtaa hänen poikansa Pirkka Turja. Vakoilumuseo on 007 Travelersin yhteistyökumppani PALLOSALAMA 50 VUOTTA -juhlanäytöksessä 15.8.2015. Lue lisää tapahtumasta täältä.


    007 TRAVELERS SUOSITTELEE

    Suosittelemme kaikille vierailua Vakoilumuseossa, sekä majoittumista Tampereen Solo Sokos Hotel Tornissa, joka oli 007 Travelers:n valinta:

    Hotelli: Solo Sokos Hotel Torni Tampere
    Osoite: Ratapihankatu 43, Tampere
    007 Travelers:n huone: Solo King lisävuoteella

    Hotelli on avattu syksyllä 2014 ja se on upea 25-kerroksinen maamerkki Tampereen keskustassa, rautatieaseman välittömässä läheisyydessä. Hotellille on myönnetty vuoden 2014 Hyvän rakentamisen palkinto, jonka perusteissa hotellin on todettu olevan kaupunkikuvan kannalta yksi Tampereen merkittävimmistä rakennuksista kautta koko kaupungin historian.




    Aulassa ystävällinen henkilökunta toivotti meidät tervetulleiksi, ja meille kerrottiin, että aulasta saa ostettua lippuja Särkänniemeen. Tämä on erittäin kätevää! Vastaanotossa oltiin myös heti tilanteen tasalla ja apuna, kun lapsemme tarvitsi laastaria. Kiitosta myös siitä, että aulapalvelut sujuivat muutenkin nopeasti, vaikka ihmisiä oli paljon.



    Siirryimme näköalahissillä kerrokseen 12, jossa kahden hengen huoneemme lisävuoteella sijaitsi. Ihastuimme heti huoneen sisustusratkaisuihin sekä näköalaan, joka ikkunasta meille avautui.



    Solo King -huone lisävuoteella



    Huoneessa oli Manserock-henkinen menu hotellin Paja Bar:iin , jossa myös vierailimme. Paja Bar on sisustettu mm. Manserock-ikonien soittimin ja esiintymisvaattein. Samassa yhteydessä on ruokaravintola Grill it!, ja sen sisustuksessa on säilytetty alkuperäisen veturitallin elementtejä. Täällä meillä oli myös aamiainen.


    Paja Bar





    Grill it! -ravintola

    Solo Sokos Hotel Torni on lapsiystävällinen valinta, alakerroksesta löytyy lasten leikkihuone, jossa on pomppulinna ja muuta mukavaa toimintaa lapsille.



    Musta Angry Bird, "Bomb".


    Illemmalla olo oli turvattu, kun vartijoita oli saattamassa ja ohjaamassa asiakkaita hissiin.
    Menimme ylös kerrokseen 25, jossa on Moro Sky Bar, jonne mahtuu sisälle 100 ja ulkoterassille 150 asiakasta. Tyylikkään sporttisesti sisustetun Sky Barin yksi kiinnostavista yksityiskohdista on Sankareiden seinä, joka kunnioittaa olympialaisissa menestyneitä tamperelaisia. 007 Travelers nautti huikeasta näköalasta! Tämä hotelli on hieno kokemus!






     VARAA HUONE TÄÄLTÄ!



    No comments:

    Post a Comment

    Unfortunately we don´t publish links or advertisements.